איך מקיימים חיי חברה אמיתיים בעידן ה”לייק”
כאשר מארק צוקרברג רקם במוחו הקודח, את הרעיון של הפייסבוק, כוונתו הייתה לחבר בין כמה שיותר אנשים. נקודה. הוא הגה רעיון גאונה, שהפך אותו לאחד האנשים העשירים בעולם, בגיל צעיר מאד. עם זאת, רשתות חברתיות, הפכו אותנו, ובעיקר, את בני הנוער, לאנשים עצלנים, שמעדיפים להתחבר לחבריהם, באמצעות הטלפון הנייד, ורק אם יש להם תכניות מוגדרות ליציאה, הם מוכנים לצאת מהבית אך עדיין, להישאר מחוברים לטלפונים הניידים שלהם, שדרכם הם ממשיכים לנהל את חיי החברה שלהם. לכל נער או נערה, יש היום מאות חברים, ואפילו יותר, ברשתות החברתיות. בכל יום, עמודת החברים מתארכת, ואת קשריהם החברתיים, הילדים מנהלים באמצעות המחשב, האייפד, הטלפון הנייד וכדומה. אפשר לסכם ולומר, שחלפו להם הימים, שבני נוער יוצאים מהבית באופן ספונטאני, בלי שהיציאה תוכננה מראש בקבוצה הכיתתית ב”ווטאסאפ”.
קשר קצר מועד לעומת חברות אמיתית
הקשר החברתי כפי שהוא מנוהל ברשתות החברתיות, מאפשר לילדים, למצוא חברים חדשים, ליצור מערכת יחסים בלתי מחייבת, שיכולה להסתיים אחרי מספר ימים. קשרים מסוג זה, יכולים לענות על הצרכים של ילדים ביישנים, שקשה להם להתחבר באופן ישיר, אך הם אינם יכולים להחליף את המהות של קשר בלתי אמצעי. כאשר ילדים, מוותרים על פגישות עם חברים לאורך זמן, ומעדיפים למצוא חברים באמצעות רשתות חברתיות, הם מוותרים על חברות אמיתית ותומכת. חברות שלחיוך, או לטפיחה על השכם, לחיבוק חם, יש משמעות גדולה, הרבה יותר אמיתית וחשובה, מעשרות מילים שנכתבות בעמודי הפייסבוק וכו’. הקשרים הנוצרים ברשתות החברתיות, אינם צריכים לבוא במקום יצירת קשרים אמיתיים, ארוכי טווח. רשימת החברים הארוכה ברשתות החברתיות, אינה יכולה למלא את מקומם של חברים אמיתיים שנרכשו בדרך המקובלת, הישנה והטובה.
מדוע כדאי ליצור מסגרות נוספות לילדים
אחד האמצעים לנתק את הילדים מההתמכרות לרשתות החברתיות, היא ליצור עבורם מסגרות נוספות מעבר למסגרת הלימודים המוכרת. השתתפות בחוגים שמעניינים את הילדים, זאת דרך יעילה, להרחיב את חוג החברים בדרך שונה מזו שמקובלת היום. ואם הם מתחברים לתחום המחשב, ויש להם ראש יצירתי, לימודי מחשב במרכז הידע סאן ספארק, עשויים להיות פתרון מושלם, המשלב לימודים של תחום מבוקש בכיתות לימוד מרווחת, עם ילדים בעלי אותם שאיפות ותחומי עניין.
כל הזכויות שמורות © סאן ספארק מרכז הידע.